I vår bransch är man alltid beredd på det oväntade och det må låta klyschigt men ingen förfrågan är den andra lik. Detta oavsett om drinklistan är den samma eller ej. Dock sker det ibland att man får förfrågningar som är lite extra utöver det vanliga. Detta skedde idag.

För många kanske detta inte alls är speciellt och knappt anmärkningsvärt men för mig där just denna “gren” ligger lite extra varmt om hjärtat så var det med stor glädje jag tog mig an det hela.

Uppdrag: “Skapa ett cocktailkoncept med tema 20-tal”!

Detta betyder Old fashioneds, White Lady, Clover Club, Manhattans, Fizzes och Sours av olika slag. Tänk Al Capone, The Great Gatsby och Mad Men för att få lite av känslan. Känn rökning inomhus, jazz, långa silkeshandskar på damerna och propra kostymer och hängslen på herrarna. För att inte tala om hattarna på samtliga! Det var glamour med stil och intet ont anande om den ekonomiska kraschen som nalkades på 30-talet levde många, framför allt givetvis i överklassen, mycket gott.

1920-talet innebar ju dock att det var förbudstid gällande alkoholen vilket i sin tur gjorde att svartklubbarna och illegal försäljning blomstrade. Där av var cocktails på den tiden ordentligt spritiga och oftast baserat på hemkört av något slag. Det osm pubarna konkurerade om var mer utförandet av cocktailsen än smakerna då givetvis de också var vitala. Man pyntade och försökt förhöja drinkarna så gott man kunde och vissa hävdar att det är just från ett sådant pynt, namnet cocktail mynnar ifrån. Detta då man garnerade en drink med tuppfjädrar för att ge den ett exklusivt utförande. Tupp = Cock, Stjärtfjädrar = Tail. Cock-Tail.

 

Image source: http://www.telegraph.co.uk/luxury/travel/1256/the-surprising-history-of-the-cocktail.html

 

Cocktail